Wat is webhosting? Alles wat je moet weten over hosting

Laatste aanpassing: 2 jaar geleden
Om jouw website via internet bereikbaar te maken, heb je webhosting nodig. Maar wat is website hosting eigenlijk? We leggen het je in dit blog graag uit. Daarvoor gaan we in deze blogpost in op de volgende vragen over hosting:

Zodat jij zeker weet dat je straks de juiste keuze in webhosting maakt!

Wat is hosting?

Jouw website staat ergens op een computer die toegang heeft tot het internet. Deze computer noemen we een server en deze host jouw website. Maar wat is webhosting nou precies?

Volgens Wikipedia is website hosting: “Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.”

Deze definitie roept echter meer vragen op dan hij beantwoordt. Want over welke ruimte hebben we het? En wat bedoelt men met veiligheid? Of beschikbaarheid?

Waar moet je op letten bij het kiezen van hosting voor je website?

Voor je een keuze maakt voor een hostingpakket voor je website, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. De antwoorden bepalen namelijk welk pakket website hosting het best bij jouw website past.

  1. Hoeveel ruimte heb je nodig?
  2. Hoeveel verkeer verwacht je op je website?
  3. Wil je dat je website altijd beschikbaar is?
  4. Hoe wil je contact hebben met je webhost als er iets mis is?
  5. Hoe vaak wil je een back-up van je website maken?
  6. Wie is er volgens jou verantwoordelijk voor de veiligheid?

1. Ruimte voor je website

Wanneer we het bij website hosting over ruimte hebben, bedoelen we de ruimte die gereserveerd wordt voor jouw website op de server van je hosting partij.

Meestal wordt deze ruimte aangegeven in GB’s of MB’s. Alles wat er op jouw website staat, dus alle pagina’s, blogs, afbeeldingen en andere multimedia zoals video, neemt ruimte in beslag. De installatie van jouw CMS wordt hierbij trouwens ook meegerekend. Denk bijvoorbeeld aan je Wordpress installatie, of je Magento-webshop. En de ruimte die je back-ups innemen óók.

2. Dataverkeer

Het dataverkeer dat jouw website ‘verbruikt’ is afhankelijk van het aantal bezoekers op je website. Telkens wanneer jouw website getoond wordt aan een bezoeker, downloadt deze informatie. Hoeveel data jij per maand mag gebruiken, is afhankelijk van het pakket dat je kiest bij je hosting provider.

3. Uptime van je hosting provider

Wanneer de server waarop je website -om welke reden dan ook- niet bereikbaar is, is ook jouw website niet beschikbaar. Uiteraard wil je dat dit nooit voorkomt. Maar mocht het toch een keer gebeuren… Hoe lang vindt jij dan dat jouw website maximaal onbereikbaar mag zijn? Controleer voor je een keuze maakt voor een hostingpartij altijd wat de uptime van zijn servers was.

4. Contact met je hosting provider

Op welke manier heb jij het liefst contact met je hosting provider? Ben jij iemand die het liefst in de telefoon klimt? Stuur je liever een mailtje? Of vind jij het fijn om met een medewerker te chatten via de website?

En wanneer je een probleem hebt met je website buiten kantooruren? Hoe wil je dan geholpen worden?

Het lijkt misschien een randvoorwaarde, maar goed contact met je hosting provider is belangrijk. En de manier waarop je contact met hen op kunt nemen moet wel bij jou passen. Daarom is het handig als je je vooraf verdiept in de manier waarop jouw hosting partij met haar klanten kan communiceren.

5. Back-ups

Je maakt regelmatig back-ups van je kantoorautomatisering. Misschien doe je dat handmatig, misschien gaat het automatisch. Ook je website wil je regelmatig geback-upt hebben. Want stel je voor dat er iets mis gaat en je hem kwijt bent! Net als bij je kantoorautomatisering kun je ervoor kiezen handmatig back-ups te maken. Maar je kunt het ook door je hosting provider laten doen. Net wat jij prettig vindt en wat er in het door jou gekozen hosting pakket zit.

6. Beveiliging

Wie er is verantwoordelijk voor de beveiliging van jouw website? Ben jij zelf in staat om hacks tegen te houden? Of laat je dat liever aan je webhost over? En biedt jouw host zelf SSL-certificaten aan? Of moet je die bij een externe partij aanschaffen?

Welke vormen van webhosting zijn er?

Er zijn verschillende vormen van webhosting beschikbaar. De meest gangbare zetten we even voor je op een rijtje.

Shared hosting

Bij Shared hosting staan er verschillende websites op één server. Dit is vaak de goedkoopste manier om je website te hosten. Maar er kleven ook nadelen aan. Als jouw website op een server staat waar ook een zware webshop op staat, kan jouw website een stuk trager worden.

Virtual Private Server (VPS) hosting

Bij VPS hosting kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Jij, als klant, hebt dan beheerder- of root-rechten om je eigen virtuele server te configureren en gebruikersrechten toe te kennen. Je kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht, dan hebben de andere klanten daar geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld door alle klanten op de betreffende server.

Managed hosting of dedicated hosting

Bij Dedicated hosting krijg je werkelijk een eigen server (machine). Je moet je daarbij wel houden aan het datalimiet en hardeschijfruimte. Je voert zelf het onderhoud en beheer van de server uit en bent dus ook verantwoordelijk voor de beveiliging van de server.

Bij Managed hosting huur je een eigen server (of een gedeelte hiervan), maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen.

Reseller hosting

Wil je zelf webhost worden dan is reseller hosting waarschijnlijk iets voor jou. Reseller hosting voorziet namelijk in hoge schijfruimte en bandbreedte die je naar eigen inzicht kunt verdelen over de websites die je erop wil plaatsen. Je kunt Reseller hosting vergelijken met shared hosting, maar reseller hosting geeft jou meer vrijheid en je kunt zelf webhosting verkopen.

Welk pakket past bij jou?

Nu je weet wat de verschillende termen betekenen en waar je op moet letten bij het kiezen van de webhosting voor jouw website, kun je een gefundeerde keuze maken. Ga je voor shared hosting, VPS hosting, managed hosting of toch liever voor reseller hosting?

Abbatis biedt verschillende hosting pakketten aan waar jij uit kunt kiezen. Weet je toch nog niet zeker welk pakket bij jou past of heb je andere prangende vragen? Stel ze dan vooral!