Wat is FTP en wat kun je ermee?

Laatste aanpassing: 8 maanden geleden
Let op: het gebruik van FTP wordt sterk afgeraden. Gebruik in plaats daarvan SFTP, wat een veiligere (en versleutelde) manier is om bestanden heen en weer te versturen. Informatie over hoe je met SFTP aan de slag gaat, vind je in de categorie SFTP.

FTP staat voor File Transfer Protocol en gebruik je om bestanden naar je server te uploaden of van je server te downloaden. Verbinden met FTP doe je met een FTP cliënt (bijvoorbeeld Coda, Cyberduck of FileZilla). In dit artikel leggen we uit hoe je verbinding maakt met een FTP server en hoe je gebruikers aanmaakt om toegang te verlenen aan een ontwikkelaar.

Een FTP cliënt uitkiezen

• Download een FTP client (bijvoorbeeld FileZilla):
    • Download FileZilla voor Windows (64 bit) via deze link.
    • Download FileZilla voor Windows (32 bit) via deze link.
    • Download FileZilla voor Mac OSX via deze link.
    • Download FileZilla voor Linux via deze link.

Als je je FTP cliënt geïnstalleerd en opgestart hebt, dan kunnen we verder met verbinden.

Inloggen en verbinden

Verbinden met FTP kan op twee manieren; als beheerder of met sub-accounts. Een beheerder kan sub-accounts aanmaken voor bijvoorbeeld een webdesigner of helpdesk van een softwarebedrijf, zonder eigen gegevens af te staan.

Hoe je losse FTP users aanmaakt wordt uitgelegd in het artikel FTP gebruikers.

Inloggen als beheerder

Het wachtwoord wat je nodig hebt is hetzelfde wachtwoord wat je gebruikt voor Directadmin.

Op deze pagina leggen we uit hoe je stap voor stap inlogt met FileZilla. De inloggegevens voor het beheerders-account hebben wij je toegestuurd per e-mail

Als beheerder gebruik je de inloggegevens die wij je per e-mail hebben toegestuurd. Dat ziet er zo uit:

• Server (hostname): ftp.[jouwdomeinnaam]
  • Gebruikersnaam (username, login): heb je per e-mail ontvangen
  • Wachtwoord (password): je klantwachtwoord

Zodra je bent ingelogd zie je vier mappen: domains, imap, Maildir en public_html.

• De /domains map bevat alle domeinnamen onder je account.
  • De /imap map bevat alle mail die wordt gecommuniceerd via IMAP.
  • De /Maildir map wordt gebruikt voor POP3.
  • De /public_html map is een snelkoppeling naar uw standaard domein, wat in de /domains map staat.

Als je in de map /public_html een index.html of index.php bestand plaatst, wordt deze automatisch geladen wanneer iemand je domeinnaam intikt in de browser.

Inloggen met losse FTP users

Inloggen op de FTP servers met een useraccount kan alleen als je eerst een FTP gebruiker aanmaakt in Directadmin. Hoe je dit doet, lees je in het artikel FTP sub-accounts.
Het principe is hetzelfde, het enige verschil is dat een sub-account beperkte toegang krijgt afhankelijk van wat je instelt.

Meest voorkomende problemen

FTP clients zoals FileZilla geven bijna altijd een duidelijk foutmelding als het niet lukt om in te loggen. De meest voorkomende problemen zijn:

1. Je gebruikt verkeerde inloggegevens. Controleer of je de juiste username/password combinatie gebruikt en reset indien nodig je wachtwoord.
  2. Poort 21 is niet geopend voor outbound verbindingen. Controleer (met uw systeembeheerder) of het netwerk poort 21 toestaat.
  3. Niet voldoende rechten voor de opgegegeven map. Dit is alleen in geval van een sub-account.
  4. Verkeerde poort ingevoerd, bijvoorbeeld 22. SFTP en FTP gebruiken verschillende poorten, let hier dus goed op.