Wat is een cronjob?

Laatste aanpassing: 2 jaar geleden
Directadmin biedt de mogelijkheid om cronjobs in te stellen. Daarnaast kun je, als je een VPS of dedicated server hebt, zelf cronjobs aanmaken op systeemniveau. In dit artikel leggen wij uit wat een cronjob precies is en hoe zo'n schema eruit ziet.

Een cronjob is letterlijk een periodieke taak. Je geeft met een regel functionele tekst een opdracht aan in de zogeheten 'crontab', met daarbij de data en tijdstippen waarop de opdracht uitgevoerd dient te worden. Stel je wilt elke maandagochtend een rapport ontvangen van de omzet van je webshop, dan regel je dat met behulp van een cronjob. Je kunt kiezen voor minuut, uur, dag, maand en dag van de week (maandag t/m zondag, waarbij de nummers 0 of 7 de zondag aanduiden). Om een waarde over te slaan en het als definitief in te stellen, gebruik je een asterisk (*).

In bovenstaand voorbeeld laten we omzetrapport.php elke maandag uitvoeren om 00:00. Je kunt ook meerdere tijdstippen aangeven met komma's, bijvoorbeeld: 1,5,10 betekent op de eerste, vijfde en tiende minuut. Ook kun je een tijdspanne neerzetten. 1,2,3,4,5 geeft u bijvoorbeeld in het kort aan met een streepje: 1-5 (betekent 1 t/m 5). Daarnaast hebben we nog de intervals die je met een slash aanduidt. */5 betekent bijvoorbeeld elke vijfde minuut van het uur.

Tot slot kun je gebruik maken van combinaties om zeer specifieke schema's vast te stellen. Bijvoorbeeld 1,10,30-50/4 staat voor: de minuten 1, 10 en elke vierde minuut tussen 30 en 50.
Als het er allemaal goed uit ziet, klik je op add en kijk je of de cronjob draait op het juiste moment. Is dit niet het geval, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Termen
Minute De waarde in minuten waarop de cronjob moet worden uitgevoerd. (* is elke minuut)
Hour de waarde in uren waarop de cronjob moet worden uitgevoerd. (* is elk uur)
Day of month   de dag van de maand waarop de cronjob uitgevoerd moet worden. (* is elke dag)
Month de maand waarin de cronjob moet worden uitegevoerd (* is elke maand)
Day of week de dag van de week waarop de cronjob uitgevoerd moet worden (* is elke dag)

Voorbeelden van cronjobs


Voorbeeld 1
minute - 0
hour - 0
day of month - *
month - *
day of week - *

Deze cronjob draait elke dag om 0:00.
Voorbeeld 2
minute - 14
hour - 30
day of month - 1
month - *
day of week - *

Deze cronjob draait elke eerste dag van de maand om half drie.
Voorbeeld 3
minute - *
hour - *
day of month - *
month - 10
day of week - 1

Deze cronjob wordt op de maandagen van Oktober elke minuut uitgevoerd.
Voorbeeld 4
minute - */5
hour - *
day of month - *
month - *
day of week - *

Deze cronjob draait om de 5 minuten.