Toegang verlenen aan een ontwikkelaar

Laatste aanpassing: 1 maand geleden
Let op: deze handleiding is verouderd. Gebruik ons nieuwe toegangssysteem om geverifieerde partners toegang te verlenen.

Neem je een ontwikkelaar of webdesigner in dienst voor je project? Dan wil je waarschijnlijk de toegang die je verleent zo beperkt mogelijk houden. In principe is toegang tot de document root (public_html map van je domein) voor een webdesigner of -developer voldoende om aan de slag te kunnen. Een webdeveloper zal er database gegevens bij nodig hebben.

Zo ga je te werk om de ontwikkelaar of ontwerper niet meer dan voldoende toegang te verlenen voor het project.

FTP Account

1. Log in op DirectAdmin via http://<jedomein>:2222. De inloggegevens staan in de mail of brief over de oplevering.
  2. Ben je reseller? Klik dan eerst op “user level”.
  3. Klik op de domeinnaam waar de ontwikkelaar of ontwerper aan gaat werken.
  4. We hebben een FTP account nodig. Hiervoor klik je op “FTP Management” in het tweede kolom onder “Your Account”.
  5. Klik bovenaan op “Create FTP account”.
  6. Je kunt hier kiezen voor een gebruikersnaam, wachtwoord en het pad waar de FTP gebruiker uitkomt als hij/zij inlogt. Voor een gebruikersnaam kun je iets nemen als “dev” voor “development”. De gebruikersnaam wordt dan bijvoorbeeld dev@centos.com.
  7. Wij raden je aan om te kiezen voor een willekeurig wachtwoord door op “random” te klikken.
  8. Kies vervolgens voor “user” om de gebruiker enkel toegang te geven tot de inhoud van de “public_html” map.

MySQL Database

1. Volg de stappen 1 t/m 3 uit het vorige kopje.
  2. Dit keer gaan we een MySQL database aanmaken met bijbehorende gebruiker. Klik hiervoor op “MySQL Management”. Dit staat twee posities onder “FTP Management”.
  3. Klik bovenaan de pagina op “Create new database”.
  4. Een goede database name is bijvoorbeeld “centos”, als we centos.com zouden gaan ontwikkelen. De complete naam van de database wordt dan <uwgebruikersnaam>_centos. Bijvoorbeeld janpieterv31_centos.
  5. Het is hier belangrijk dat je niet kiest voor een “existing user” zoals wordt gevraagd in de dropdown. Een existing user heeft namelijk hoogstwaarschijnlijk toegang tot overige databases. Als je deze niet bewerkbaar wilt stellen aan je ontwikkelaar, dan dien je een username op te geven. Dit kan hetzelfde zijn als de naam van de database. Dat is ook handig om te onthouden.
  6. Wij raden je aan om te klikken op “random” voor het wachtwoord, om een willekeurig en sterk wachtwoord te genereren.
  7. Klik op “create” en de database wordt aangemaakt. Je komt uit op een pagina waar alle gegevens worden opgesomd. De inhoud van die pagina kun je opsturen naar de ontwikkelaar.

De ontwikkelaar of ontwerper zou op deze manier voldoende informatie moeten hebben om aan de slag te kunnen. Wordt je gevraagd om meer informatie en vertrouw je het niet? Je kunt het motief van je ontwikkelaar naar ons mailen via het contactformulier en wij zullen vervolgens voor je proberen te beoordelen of het verstandig is de gewenste toegang te verstrekken.

Let op: tijdens het ontwikkelingsproces dien je de WP Super Cache plugin uit te zetten. De ontwikkelaar kan namelijk door het cachen aangebrachte wijzigingen niet meteen zien. Daardoor kan er verwarring ontstaan die onnodig veel tijd in beslag neemt. Let hier dus goed op!