IMAP of POP3: Wat is het verschil en hoe maak je de juiste keuze?

Laatste aanpassing: 3 dagen geleden

Terwijl je een nieuwe mailbox instelt op je computer, smartphone of tablet krijg je de vraag of je POP3 of IMAP wilt gebruiken voor de inkomende mail. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? En wat is het verschil eigenlijk?

POP3

POP3 staat voor Post Office Protocol en dit protocol geeft je de mogelijkheid om je e-mail binnen te halen via jouw favoriete e-mailprogramma. Bij POP3 haal je -net als bij een postkantoor- je e-mail fysiek van de server af. Daar zit dan ook meteen het grootste nadeel van POP3: Je e-mail bekijken op verschillende apparaten is niet handig. Een e-mail die je op je computer hebt binnengekregen, zie je niet op je smartphone en vice versa.

Gooi je een e-mail weg op je smartphone? Dan is deze pas na de volgende serversynchronisatie ook weg op je computer. Houd je ervan om jee-mail netjes op te bergen in mapjes? Ook dat zorgt voor verwarring op je verschillende apparaten. Waarschijnlijk is IMAP dan een betere keuze.

Het grote voordeel van POP3 is dat je alle e-mail op je eigen harde schijf opslaat.

Daar zit dan meteen ook het grootste gevaar; crasht je harde schijf dan ben je ook alle e-mail die op dat apparaat stond kwijt.

IMAP

IMAP is de afkorting voor Internet Message Access Protocol. Ook dit protocol is met vrijwel iedere e-mailclient te gebruiken. Bij IMAP werk je direct op je mailserver. Daardoor zijn je berichten altijd op al je apparaten te bekijken. Wanneer je een e-mail verwijdert, verwijder je hem van de server en is hij dus op al je apparaten weg. Ook het verplaatsen van e-mail naar mapjes gebeurt op de server. Zo kun je je mailbox eenvoudig opgeruimd houden.

Bij IMAP kun je daarnaast ook per apparaat aangeven of je mailprogramma standaard de hele e-mail op moet halen of alleen de header. Dat is laatste is een handige optie wanneer je mobiele internet niet zo snel is. Wil je altijd direct je nieuwste mail binnenkrijgen? Zet dan push-berichten aan.Omdat je e-mail met IMAP op de server blijft staan, wordt hij standaard bij ons geback-upt.

Beveiliging POP3 en IMAP

POP3 is een relatief oud internetprotocol en daardoor ondersteunt het oorspronkelijk maar één manier om in te loggen. Helaas is deze manier onversleuteld, dus zonder encryptie. Inmiddels zijn er verschillende methodes om in te loggen, waardoor het wel mogelijk is om POP3-e-mail met SSL te versleutelen. IMAP ondersteunt in tegenstelling tot POP3 allerlei versleutelde inlogmethodes. Het gebruik van SSL is dan ook zeker mogelijk. .

Maak de juiste keuze

Aangezien IMAP en POP3 echt op een andere manier werken, is het niet mogelijk beide protocollen tegelijkertijd te gebruiken.

• Bewaar je belangrijke e-mailberichten? Gebruik dan IMAP om de kans ze kwijt te raken te minimaliseren.
  • Wil je schijfruimte besparen op jouw hostingpakket? Gebruik dan POP.
  • Gebruik je Roundcube (webmail) naast een ander e-mailprogramma? Ga dan voor IMAP.
  • Gebruik je meerdere apparaten voor jouw e-mail? Gebruik dan IMAP.
  • Heb je jouw keuze gemaakt?

Instellen van de inkomende mailserver

Het instellen van je nieuwe mailbox begint altijd met jouw gebruikersnaam, wachtwoord en de naam van je mailserver. Daarna maak je de keuze voor IMAP of POP3 en met of zonder SSL.

De juiste gegevens voor iedere optie zie je in het tabelletje hieronder:

Servertype SSL Poort
    IMAP Ja Poort 993
    IMAP Nee Poort 143
    POP3 Ja Poort 995
    POP3 Nee Poort 110

Mocht je tijdens het instellen van je e-mail toch niet zeker weten welke keuze je moet maken, neem dan gerust contact met ons op!