Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?

Laatste aanpassing: 1 jaar geleden

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel Zoekmachine optimalisatie. Met een goede SEO kun je ervoor zorgen dat je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten wordt getoond. In dit kennisbank artikel leggen we je uit waarom een goede SEO belangrijk is en hoe je SEO kunt gebruiken.

SEO

Een goede SEO is belangrijk omdat steeds meer mensen via internet opzoek gaan naar een product, dienst of bedrijf. Door SEO op de juiste manier te gebruiken, zorg je ervoor dat je sneller te vinden bent voor de klant. Met SEO kun je dus de vindbaarheid van je website verbeteren in zoekmachines zoals Google of Bing.

Hoe werkt SEO?

Je kunt de SEO laten verbeteren door een bedrijf die hierin gespecialiseerd is, maar je kunt tegenwoordig ook heel eenvoudig zelf je SEO verbeteren. Er zijn verschillende SEO plugins gemaakt die je voor een Wordpress webshop/website kunt gebruiken.

SEO plugin

Een van de meest gebruikte SEO plugin is de Yoast SEO plugin. Met deze plugin kun je je SEO instellingen gemakkelijk beheren.

Hoe te installeren‌

Om de Yoast SEO plugin te installeren kun je de volgende stappen volgen:

1. Log in op je Wordpress omgeving.
  2. Ga naar plugins.
  3. Zoek een nieuwe plugin - Yoast SEO.
  4. Installeer de plugin en activeer deze.

De plugin gebruiken.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd wordt deze in je Wordpress menu weergegeven. De plugin heeft een eigen menu waarin je de instellingen kunt beheren. Klik op SEO en vol de Configuratie wizard.

Me de configuratie wizard ga je alvast de basis instellingen instellen.

Dit zijn de stappen van de configuratie:

Stap 1 Geef aan of je website al live staat of dat deze nog in ontwikkeling is.

Stap 2 Geef aan wat voor een soort website je hebt, je kunt een keuze maken uit de aangegeven opties.

Stap 3 Geef aan of je website een persoon of organisatie vertegenwoordigd en vul hier de gevraagde gegevens in.

Stap 4 Geef aan wat je wilt laten zien in de zoekmachines, wil je berichten of pagina’s tonen of juist beide?

Stap 5 Geef aan of er meerdere personen aan de website werken en hier rechten voor hebben.

Stap 6 Geef aan of je je huidige website naam wilt tonen of een aangepaste naam.

Stap 7 Geef aan of je je wilt aanmelden voor de nieuwsbrief van Yoast.

Stap 8 Er worden nog extra tips gegeven waar je eventueel naar kunt kijken.

Stap 9 De configuratie is afgerond.

Pagina en bericht aanmaken.

Wanneer je een (bestaande) pagina of bericht gaat bewerken/ aanmaken, zie je onderin de pagina de Yoast SEO staan.

Tijdens het bewerken/ maken van een pagina of bericht wordt er door de SEO plugin een analyse gemaakt. Met deze analyse-resultaten kun je zien op welke punten je de pagina of het bericht kunt verbeteren.

Er wordt gekeken naar:

• Of je uitgaande links op je pagina of in je bericht hebt geplaatst.
  • Of je interne links op je pagina of in je bericht hebt geplaatst.
  • Of de keyphrase lengte goed is, oftewel de lengte van je zoekwoorden.
  • Of de lengte meta omschrijving voldoende is.
  • Of je afbeeldingen op je pagina of bericht hebt staan en welke naam je hebt gebruikt.
  • Er wordt gekeken naar de tekst lengte.
  • En er wordt gekeken naar de breedte van de SEO titel.

De SEO plugin verbeterd niet alleen de vindbaarheid van je website, er wordt ook gekeken naar de leesbaarheid van je teksten. Uit deze analyse kun je het volgende halen: ‌

• De structuur van je website voldoende is.
  • Je de headers op de juiste manier gebruikt.
  • Je URLS gebruiksvriendelijk zijn.
  • Je website de juiste snelheid heeft.
  • Gebruik van sitemaps

De analyse resultaten laten niet alleen zien wat je kunt verbeteren maar ook wat je goed doet!

Zoekresultaten

Wanneer je een pagina aan het maken en/ of bewerken bent kun je ook de instellingen voor de zoekmachines instellen. Deze optie wordt onder in de pagina weergegeven. De zoekweergave instellingen kun je ook aanpassen via het SEO menu.

Algemeen‌

Onder SEO - algemeen kun je je SEO dashboard vinden. Hier zie je een overzicht van eventuele problemen en meldingen terug.

Daarnaast kun je hier ook je functies beheren. Er worden verschillende functies weergegeven die je aan of uit kunt zetten.

Ook kun je gebruik maken van webmaster tools. Met webmaster tools kun je een meta tag aan je website toevoegen, denk hierbij aan google search controle of Bing webmaster tools.

Sociaal media

In het SEO menu onder ‘sociaal media’ kun je je sociaal media accounts beheren. Wanneer je je website gebruikt voor een bedrijf en dit ook zo hebt ingesteld, kun je hier ook het eerder ingevulde formulier wijzigen. Mocht je de configuratie wizard overgeslagen hebben, dan kun je de gegevens hier handmatig invoeren.

Mocht je nog vragen hebben of mochten wij ergens bij kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons op!