Google Search Console aan je website toevoegen

Laatste aanpassing: 2 jaar geleden

Met de Google Search Console kun je een meting maken van je website. Aan de resultaten van deze meting kun je zien hoe de vindbaarheid van je website er voor staat. Ook kun je zien hoe je de vindbaarheid van je website kunt verbeteren.

Welke gegevens kan ik inzien met de tool?

• Je kunt bekijken met welke zoekopdrachten bezoekers op je site uitkomen.
  • Je kunt bekijken welke inhoud google geeft over je website.
  • Je kunt notificaties instellen zodat je een melding krijgt wanneer google problemen identificeert op je website.

Installeren

Om Google search console te kunnen gebruiken moet je je eerst aanmelden op: https://search.google.com/search-console/about?hl=nl Klik op de bovenstaande link en meld je aan. Mocht je nog geen google account hebben, dan dien je deze eerst aan te maken.

Je kunt je op twee manieren aanmelden bij Google Search Console:

1. Aanmelden met je domein.
  2. Aanmelden met je URL.

Aanmelden met je domein:

Je kunt ervoor kiezen om je aan te melden met je domein. Je vult dan alleen de domeinnaam in, zonder https://www ervoor te plaatsen.

Wanneer je ervoor kiest om je aan te melden met je domein, krijg je bij het aanmelden een TXT code. Deze TXT code kun je toevoegen aan je DNS records.

Aanmelden met je URL:

Bij aanmelden met je URL vul je je volledige domeinnaam in, inclusief https://www. Nadat je dit hebt ingevuld, klik je op doorgaan.

Bij de optie ‘aanmelden met je URL’ kun je je account op vijf verschillende manieren verifiëren.

1. Het HTML bestand downladen en op je Wordpress website uploaden.
  2. Een HTML tag op je website plaatsen.
  3. Verifiëren met je bestaande Google Analytics account
  4. Verifiëren met je Google Tag Manager account
  5. Verifiëren via DSN records, via je domein provider.

Je account verifiëren‌

Om gebruik te kunnen maken van Google Search Console dien je eerst je account te verifiëren. Bekijk hieronder de uitleg van twee van de vijf opties om je account te verifiëren.

Verifiëren via DNS records.

• Log in op je klant omgeving en ga naar je DirectAdmin.
  • Klik op DNS management.
  • Voeg bij TXT de TXT code in en klik op add.
  • Ga terug naar google en klik op verifiëren.

Heb je geen toegang tot je DNS records, dan kun je ervoor kiezen om Google Search Console via de HTML tag te verifiëren. ‌

Een HTML tag op je website plaatsen.

• Klik op HTML tag en kopieer de link die je te zien krijgt.
  • Plak de tag in het <head> gedeelte op de home pagina van je site. Let op: je moet de tag vóór het eerste <body>-gedeelte plaatsen.
  • Ga terug naar google en klik op verifiëren.

Mocht je Wordpress thema deze functie niet aanbieden, dan kun je hiervoor een plugin installeren. Met de plugin: ‘Insert headers and Footers’, kun je de HTML tag gemakkelijk aan je website toevoegen.

Nadat je je account hebt geverifieerd wordt je automatisch naar je google search controle dashboard toegestuurd. Hier zie je een overzicht met de presentaties, dekking en optimalisaties van je website. Ook ontvang je van google een e-mail ter bevestiging van de aanmelding.

Mocht het niet lukken om Google Search Controle te installeren, dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met een passende oplossing.