De snelheid van je website verbeteren

Laatste aanpassing: 9 maanden geleden

Heb jij ook te maken met een traag ladende Wordpress website? Veel Wordpress gebruikers hebben last van een trage website. De reden waarom de website traag laad, kan verschillende oorzaken hebben. Lees verder om erachter te komen hoe je de snelheid van jouw website kunt verbeteren.

Test je snelheid!

Om een beeld te krijgen van de snelheid van je website, kun je je website testen. Hier zijn verschillende websites voor te gebruiken. Na het testen van je website krijg je direct de resultaten te zien. In dit overzicht kun je ook zien wat je kunt verbeteren aan je website.

‌Deze websites kun je hiervoor gebruiken:

• PageSpeed Insights van Google
  • GTmetrix
  • WebPagetest

Hoe kan ik de snelheid verbeteren?

Er zijn verschillende manieren waarmee je de snelheid van je website kunt verbeteren. Bekijk de onderstaande tips om de snelheid van je website te verbeteren.

Cache plugin installeren

‌Een cache plugin kan ervoor zorgen dat je website een stuk sneller wordt. Normaal gesproken wordt een pagina geladen in PHP script. Wanneer je een Cache plugin gebruikt wordt deze PHP script in HTML opgeslagen, hierdoor kan een pagina veel sneller laden. Een veel gebruikte plugin hiervoor is de WP Super Cache plugin.

Afbeeldingen optimaliseren

Tegenwoordig wordt er bijna op iedere website afbeeldingen gebruikt. Echter wordt er niet altijd gekeken naar de grootte van de afbeelding. Wanneer je een (te) grote bestand aan je website toevoegt, kan je website traag worden. Door het comprimeren van je afbeeldingen wordt het bestand verkleind. Hierdoor neemt je afbeelding minder ruimte in beslag en kan je website sneller worden geladen. Hier zijn verschillende plugins voor te gebruiken, een veel gebruikte plugin is de plugin comprimeer JPEG & PNG afbeeldingen.

PHP versie

Bij elke PHP update wordt ook de snelheid verbeterd, gebruik daarom (indien mogelijk) altijd de nieuwste versie van PHP. Je kunt je PHP versie zelf gemakkelijk aanpassen via je DirectAdmin. Mocht je niet weten hoe je dit kunt doen, bekijk dan ons kennisbank artikel php versie updaten.

Maar altijd een back-up voordat je de PHP versie aanpast. Het kan namelijk zijn dat je website niet meer werkt na het veranderen van de PHP versie. Dit heeft ermee te maken dat niet alle bestanden die je gebruikt compatibel zijn met de nieuwste PHP versie.

Controleer je plugins

Controleer de plugins die je in gebruik hebt. Je kunt via je Wordpress omgeving bekijken welke plugins je allemaal hebt geïnstalleerd en welke hiervan zijn geactiveerd.

Plugins met een lange laadtijd kan je website vertragen, maar ook een plugin die veel geheugen in beslag neemt. Mocht je een plugin hebben met een lange laadtijd of een die veel geheugen in beslag neemt, dan raden wij aan om te kijken naar een alternatief. Daarnaast is het goed om plugins die je niet in gebruik hebt, direct te verwijderen.

Om de laadtijd van je plugins te bekijken kun je de plugin P3 (Plugin Performance Profiler) gebruiken.

Browsercache

‌Een browsercache zorgt ervoor dat de bestanden van je website zoals afbeeldingen, HTML, CSS en Javascript niet steeds opnieuw geladen hoeven worden. Wanneer je van pagina veranderd of de website voor een 2e keer bezoekt hoeven de bestanden niet nogmaals geladen te worden, waardoor de laadtijd automatisch wordt verminderd. Bekijk of je gebruikt maakt van een browsercache om de laadtijd te verminderen.

CSS en javascript

De afkorting CSS staat voor cascading style sheets. De CSS code wordt gebruikt voor de opmaak van je website. Naast CSS bestanden maakt je website ook gebruik van Javascript bestanden.

Om je website sneller te kunnen laden is het aan te raden om alle javascript bij elkaar te voegen, zodat deze maar één keer hoeft te laden. Ook de CSS code kun je het bij elkaar voegen, zodat ook deze niet apart geladen hoeven te worden.

Mocht je website nog steeds traag laden nadat je de bovenstaande opties hebt gecontroleerd of toegepast, neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee naar een oplossing!