Hoe doe je dat – #4 POP of IMAP

Hoe doe je dat – #4 POP of IMAP

Een bekende situatie: u bent uw nieuwe mailbox aan het configureren op uw computer, tablet of smartphone en u krijgt de vraag “Wilt u voor de inkomende mailserver gebruik maken van POP of IMAP?”. In dit artikel leggen wij de verschillen tussen deze twee protocollen uit en geven advies over welk protocol geschikt is voor u.

Het belangrijkste verschil tussen POP en IMAP, is dat bij POP de berichten naar uw computer worden gedownload en vervolgens daar worden opgeslagen. U kunt er dan ook voor kiezen dat de berichten van de mailserver worden verwijderd. Bij IMAP worden daarentegen de berichten op de server bewaard en elke keer opnieuw gedownload wanneer u ze aanvraagt via uw e-mail programma.

Voor- en nadelen

Het nadeel van POP is dat uw e-mails offline worden behandeld. Daardoor kunt u namelijk niet goed vanaf verschillende apparaten in uw mailbox werken. Verwijdert u een bericht? Dan is dit niet (direct) merkbaar op de server. Ook het verplaatsen van berichten naar een andere map zal voor problemen zorgen. En crasht uw computer? Dan bent u uw e-mailberichten kwijt. POP heeft echter ook een voordeel: de opslagcapaciteit van uw mailbox is beperkt tot de schijfruimte van uw computer. U bespaart dus de schijfruimte van uw hosting pakket.

Met IMAP worden uw berichten opgeslagen op de server. U kunt hierdoor met meerdere apparaten tegelijk in uw mailbox werken en de veranderingen zijn overal direct merkbaar. Bijvoorbeeld een concept bericht dat u aanmaakt via uw smartphone, kunt u later afronden via Outlook. Dit wordt vaak erg prettig ervaren. Daarnaast bent u niks kwijt als uw computer crasht. De berichten staan namelijk bij ons op de server en worden uiteraard periodiek geback-upt.

Richtlijnen voor uw keuze

  • Bewaart u belangrijke e-mailberichten? Gebruik dan IMAP om de kans ze kwijt te raken te minimaliseren.
  • Wilt u schijfruimte besparen op uw hostingpakket? Gebruik dan POP.
  • Gebruikt u Roundcube (webmail) naast een overig e-mailprogramma? Ga dan voor IMAP.
  • Gebruikt u meerdere apparaten voor uw e-mail? Gebruik dan IMAP.
  • Gebruik niet beide protocollen. Dit kan voor problemen zorgen.
Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *